Verslag Etang Du Charnay 2013

17-08-2013,
het is weer zover we gaan weer naar Frankrijk. Ook dit jaar geboekt via The Carpspecialist en op het zelfde meer als vorig jaar. De weg is bekend de navigatie is eigenlijk alleen voor de ring rond Parijs,dit jaar de Garmin van mijn vader mee genomen die is voorzien van de laatste nieuwe kaarten en ook de rijbaan info is erg makkelijk, zo rijd Willem zonder problemen over de ring richting Lyon en even later de afslag A77 richting Nevers / Bourges.

Alles verloopt vlot op een betaalautomaat na die wil ons tweede tientje maar niet slikken, maar ook dit is na een paar keer proberen opgelost. Om ongeveer 13.30 uur waren we bij het meer en we werden weer ontvangen door Patrick met een drankje. Ondanks het vroege uur ging dit er toch goed in, ook de dames deden mee deze keer.Na een beetje te hebben bijgepraat alles uitgepakt en ingericht. Een rondje langs het meer was niet meer nodig we weten de weg en we parkeren ons op steiger 1 net als vorig jaar.
Na het eten gaan we voeren op de steken die we willen bevissen.We hebben de elektromotor weer mee dus dat vaart lekker en in 20 minuten is alles gevoerd.De boot kan weer op het droge en we lopen naar het steiger. De lijnen worden uitgevaren met de voerboot en het wachten kan beginnen.De vissen hebben nog geen zin om te bijten en om 23.00 uur stoppen we er mee.

De volgende dag gaat het een stuk beter we vangen 4 karpers met gewichten van 14 tot 26 pond en zijn dik tevreden.De kop is er af. Vanaf nu vangen we elke dag, een enkele in de middag maar meestal in de avonduren. De woensdag is een verhaal apart,dat werd een top dag.

Hier onder enkele karpers die we van Zondag tot en met de Dinsdag hebben gevangen.

Woensdag middag 21-08-2013
Het is warm en eerst willen we alleen maar eens even langs het meer lopen, de dames zijn toch aan het zonnen.Maar dan besluiten we toch maar een paar hengels uit te varen we zijn er nu toch en op het steiger is er wat schaduw heerlijk om te zitten. We verwachten er niet veel van want we hebben niet gevoerd en het is rond 14.30 uur. Maar dan na ongeveer een kwartier krijgt Willem een run, we staan allebei verbaast te kijken maar het toch echt zo. Na een flinke dril schep ik een mooie karper. Als we hem willen gaan wegen gaat mijn pieper af, ik pak de hengel en sla aan, hangen! de dril gaat lekker en we bellen versterking voor een foto. Na enige tijd kan Willem de karper scheppen. Kevin is onder tussen gearriveerd met het fototoestel en heeft al een paar emmers water in de onthaakmat gegooid. Willem krijgt weer een run. ik neem het schepnet over en onthaak de karper. Kevin gaat met zijn voet op de steel van het schepnet staan terwijl deze in het water blijft liggen zodat ik de eerste karper kan gaan wegen en meten.Nu dit is gebeurd kan deze karper weer worden terug gezet. Terwijl Willem nog druk bezig is om nr 3 binnen te draaien neem ik het schepnet van Kevin over en loop er mee naar de onthaakmat.Er gaat nog een emmer water in en ik sluit de onthaakmat want nr 3 kan zo wel geschept worden denk ik, met mijn ogen nog steeds gericht op de karper in de mat roep ik naar Willem als ik moet scheppen hoor ik het he? waarop Willem roept ja nu,ik draai me om en zie dat Willem ondertussen de karper zelf al heeft geschept.Hij heeft het andere schepnet gepakt wat ook gereed stond in het water, ik heb hier helemaal niks van meegekregen.Ik doe de mat open en nr 3 wordt erbij gelegd. We wegen en meten de twee karpers en even later maakt Kevin een mooie foto van ons twee in het water met de karpers.
Zo hard kan het dus gaan 3 karpers op 30 minuten tijd ongelofelijk. Onze dag kan nu al niet meer stuk, ondertussen zijn Jolande en Els ook gearriveerd met de koffie, we laten de hengels even voor wat ze zijn en drinken op het gemak eerst een bakkie. Na de koffie gaan de hengels terug in het water en om 17.40 uur komt de laatste karper van deze middag op het steiger. Normaal gezien zouden we nu stoppen, ik het eten koken en Willen en Jolande of Kevin gaan voeren met de boot. Maar we ruiken een nieuw record aan vissen op 1 dag dus wij blijven vissen en de dames zorgen voor het eten. Ze komen het eten ook nog naar het steiger brengen, dus we kunnen lekker bij onze hengels blijven.De pan wordt in het midden van het steiger gezet en we kunnen aanvallen. De Macaroni smaakt goed en er is zelfs nog een dessert, wat een service.

Woensdag avond 21-08

Na het eten duurt het niet lang (19.40 uur) en Willem ziet zijn lijn zakken maar de pieper gaat niet af,nu gaat de draad weer omhoog een piepje volgt en Willem slaat aan, nee hoor niks roept hij en hij begint de lijn binnen te draaien. Dan voelt hij toch iets aan zijn lijn maar het gaat wel heel makkelijk, zal geen grote worden denken we. Toch gaat de vis enkele meters voor het steiger nog tegen stribbelen en schiet door het water, als ik de vis schep zie ik het, het is een graskarper. Die hadden we nog nooit gevangen dus dat is leuk om bij te schrijven in de archieven.De vis had een kleine beschadiging dus die hebben we verzorgd,voor de rest was het een prachtige vis van 12 pond en 73 cm. Nu blijft het even stil en hebben we tijd voor koffie want die is ondertussen ook alweer bezorgd door ons eigen catering-team. Maar om 21.10 uur krijgen we weer een run, Willem kan weer aan de bak en ik kan het water weer in om te gaan scheppen.Deze keer ligt er een spiegel van 23 pond op de mat en hij is 77cm lang. Deze schitterende dag leverde uiteindelijk 6 karpers op.Het hadden er zelfs 8 kunnen zijn maar twee karpers losten voor we ze konden scheppen.Je snapt wel dat na afloop hier boven in de Gite een drankje op gedronken is.

hier onder alle 6 de vissen die op Woensdag 21-08 gevangen zijn

22-08-2013.
Vandaag proberen we in de ochtend een visje te vangen maar dat is geen succes.
We vangen maar 1 spiegel van 14 pond en hij is 69 cm lang. We stoppen op tijd want we gaan in de middag nog een kasteel bezoeken (chatau de La palice) in het dorp la Palisse.Het is vandaag 33 graden en we zijn om 12 uur in het dorp. Precies op deze tijd gaat het kasteel dicht tot 14.00 uur in de folder stond geen sluitingstijd maar die was er dus wel. we hebben een paar broodjes en wat fruit gekocht op de markt ,die waren trouwens ok aan het opruimen maar het kon nog net.
We zijn het prachtige publieke park in gegaan om daar onze ( lunch) te gebruiken.Op de foto onder zie je het kasteel gefotografeerd vanuit het park.
Trouwens niet alleen het kasteel was dicht, nee alles was dicht ook een kop koffie of een drankje was niet te krijgen. Dus neem altijd water of frisdrank mee als je tussen de middag op pad gaat in Frankrijk.
Na ons bezoek aan het kasteel gaan we nog op zoek naar een tweede museum maar we kunnen het niet vinden, jammer maar het is ondertussen 16.00 uur en we gaan terug naar La Palisse want we hebben dorst. Nadat een buurvrouw de eigenaresse gebeld heeft dat er mensen op haar terras zitten komt ze maar eens kijken. We bestellen wat te drinken en binnen een paar minuten zitten er zeker 10 man op het terras. Wij kunnen het niet volgen, maar de fransen maken zich niet druk hoeveel omzet ze draaien volgens mij. Genoeg is genoeg lijken ze te denken, wel mooi als je zo kan leven natuurlijk een stuk minder stress in ieder geval.

Na het eten gaan we weer naar beneden richting het steiger. De boel word weer uitgevaren en het wachten kan beginnen. Lang hoeven we niet te wachten want om 19.30 uur komt de eerste karper alweer op het droge.De spiegel weegt 16 pond en is 75 cm groot.
Om 20.45 is het weer raak, deze keer een klein spiegeltje van 10 pond en 63 cm lang.
Als laatste gaat de pieper af om 21.00 uur met flinke run als gevolg. deze spiegel had er niet veel zin in om naar de kant te komen, maar na wat aandringen konden we hem toch overhalen onze kant op te komen. hij woog 20 pond en was ook 75 cm lang. Zo hadden we deze dag toch ook weer een fraai aantal van 4 karpers.
23-08-2013.
Het is alweer de laatste dag in de ochtend vangen we niks jammer maar dat is vissen, de ene keer hollen de andere keer stil staan. We eten op tijd want we gaan het niet te laat maken deze laatste avond, morgen heeft Willem een flinke reis voor de boeg en dan is het wel lekker als je een beetje uitgerust bent.
We zitten daarom al vroeg aan het water en om 19.45 uur krijgen we weer een prachtige run. De spiegel weegt 21pond en is 76 cm lang.De vissen moeten allemaal van een goede 150 meter gehaald worden, en dat maakt dat elke dril en feestje is. Ik persoonlijk vind het het mooiste om overdag te drillen, je ziet je lijn mooi door het water snijden en ook de kolken die de vis maakt als hij wat dichterbij is en boven water komt vind ik schitterend om te zien. Een karper drillen in donker heeft natuurlijk ook iets, je weet niet altijd waar je vis zwemt en ook het bijsturen is een stuk moeilijker.Wij maken geen gebruik van een bootje om de vissen te landen het is dus oppassen dat de karpers niet in de overhangende struiken of bomen terecht komen en dat is in de donker toch een heel ander verhaal als overdag, de spanning is een stuk groter.
Om 20.25 uur komt nr twee van de avond hij weegt 14 pond en is 74 cm lang. ook hier weer een mooie dril waar je volop sport aan beleeft, de vissen zijn sterk je moet er echt wat voor doen om ze binnen te krijgen en daar is het ons allen toch om te doen in de vissport.
Het meer neemt ook afscheid van ons lijkt het wel en geeft ons als laatste een prachtige spiegel van 24 pond prijs, de lengte is 81 cm een vis om deze week waardig mee af te sluiten.
Na een laatste keer de hengels binnen draaien ruimen we de boel op de bus staat al voor het steiger en langzaam word de bus voller en voller en het steiger leger. De tent, rod-pods, boilies,zaklantaarns, schepnetten,weegzak,onthaakmat heel de boel verdwijnt langzaam in de bus. We lopen nog 1 keer de boel na maar alles is weg en we rijden naar boven richting de Gite. Boven aangekomen halen we de netten, de weegzak en onthaakmat nog even uit de bus om tijdens de nacht nog een een beetje te kunnen drogen.
Met onze buren hadden we afgesproken dat ze de boilies die we nog over hadden konden krijgen en dus zetten we deze bij hun voor de deur. Een zak van 5 kilo voerboilies en een pot tijgernoten hadden ze eerder in de avond al wezen ophalen en ook hebben we ze verteld waar we steeds gevoerd hadden en op welke plekken de meeste karper werd gevangen, er is toch altijd een hotspot die meer vis oplevert dan de andere stekken. Onze buren bleven nog een week ze hadden dus nog alle tijd om onze stekken optimaal te benutten. Ik hoop dat het ze ook gelukt is, we hebben er niks meer van gehoord dat vind ik wel jammer want we hadden graag gehoord of onze stekken ook 14 dagen vis kon vast houden.
Na een nachtje heerlijk slapen worden de spullen in de Gite ook weer opgeruimd, en als alles leeg is nemen we afscheid van Patrick en niet te vergeten de honden natuurlijk.
Het was weer een prachtige visvakantie met ook dit jaar schitterend weer en een prima service van Patrick die als het maar even kan alles voor je regelt zodat het je aan niks ontbreekt. Om 10 uur rijden we het erf af en om 16.00 uur waren we weer thuis.

Charnay 2013 het was zalig.